Gröna enchiladas, 4 personas, ca 30 min
Ingredienser: 12 st majstortillas från Naugal, 2 st kycklingbröst (600 g), 1 bruk Grön sås Clemente Jacques, 1 medelstor gul lök , 1,1 dl gräddfil, 4 msk riven ost, 2,25 dl vegetabilisk olja , 1 burk svart bönröra från La Sierra, salt och peppar efter smak.
Instruktioner:
1. Bryn kycklingen/Tillaga/koka kycklingen i 20 minuter. Värm upp den gröna såsen.
2. Börja förbereda tortillas genom att fräsa dem i en stekpanna med hetolja. Fräs varje bröd i ca 7 sekunder på varje sida, så att de återfår sin mjukhet utan att bli för mörka. Lägg dem på en pappersbit efter att de stekts, så att det överflödiga fettets sugs upp utan att tortillan kyls ner.
3. Lägg kycklingen på en stekt tortilla och vik antingen som en taco eller quesadilla.
4. Häll grön sås över tortillan och kycklingen, lägg sedan på gräddfilen, några skivor lök och dekorera med koriander och avokado. Värm bönröran till ljummen temperatur och servera med tortillan
Röda enchiladas
Ingredienser:
2 st kycklingbröst (400 g),
9 st majstortillas från Nagual,
1 hel bit, röd mole i Rogelio Bueno sås,
4 msk sallad (valfri),
1,1 dl gul lök,
1,1 dl crème fraiche, 4 msk strimlad mozarella, 1 ¼ msk salt
1,1 dl olivolja
, peppar efter smak.
Instruktioner:
1. Koka kycklingen (utan skinn) i vatten med saltet i 20 minuter. Rör med jämna mellanrum bort bubblorna som lägger sig under tiden kycklingen kokar. Häll ut spadet när kycklingen är färdigkokt. 2. Skiva salladen och löken i tunna skivor. Värm upp olja i en stekpanna och stek varje tortilla några sekunder på var sida, men inte så länge att de blir frasiga. Lägg varje tortilla på en bit papper för att suga upp överflödig olja.
3. Värm molen i en liten skål. Doppa tortillasen i molen, lägg kycklingen på dem och vik ihop dem som en taco.
4. Häll på ännu mer röd sås, tillsätt crème fraiche, salladen och löken. Strössla över ost som garnering. Serveras varm.
Kyckling-enmoladas
Ingredienser: 8 st majstortillas från Nagual, 1 röd mole i Rogelio Bueno-sås, 1 dl (110 ml) tillagad och strimlad kyckling (200 gr), 2 msk matolja, 1 dl (110 ml) fetaost, riven eller tärnad, 1⁄2 finhackad gul lök, En burk "Frijles bayos " La Sierra (valfritt).
Tillagning: Ta fram två stekpannor. En för att steka tortillabröden i, och en för att värma molen. Börja medatt hälla molen i stekpannan och låt värmas i ca 5 min på låg värme(medium stod det) Närdetta är klart är molen klar att användas.Lägg hushållspapper på en tallrik. Häll sedan i matoljan i den lediga stekpannan och sätt den påmedium-hög värme. När oljan är varm, sänk värmen något och stek tortillorna i några sekunder,en åt gången. Lägg dem på pappret när de är färdigstekta, så att den överflödiga oljan kansugas upp. Var noga med att inte steka dem för länge, så att de blir hårda. De ska hållas mjukaså att de går att vika. Det är trots allt inte tostadas vi gör idag (för tostadas, tryck på dennalänk).Lägg en tortilla på en tom tallrik och lägg kycklingen i mitten ovanpå. Vik ihop tortillan med hjälpav en spatel. Gör likadant med alla andra tortillor. Till sist, bre ut molen ovanpå, och dekoreramed ost och lök precis innan maten ska serveras.
Tips:Till denna rätt passar även "Frijoles Bayos" La Sierra bra, efter ha blivit värmda i en stekpanna inågra minuter.
Fläskenchiladas med krämig poblano sås*
Tillräckligt för 10-12 enchiladas (ungefär 2-3 portioner
Ingredienser: 0,5kg fläsk skuldra, 2 poblano pepparfrukter, 1 lök, 3 vitlöksklyftor, 1/3 kopp färsk koriander, 1/4 kopp tjock grädde, salt och peppar, 10 majstortillas, 1/4 kopp stekolja, tärnade tomateroch gräslök för garnering.
Instruktioner:
1. Lägg fläsket i en gryta med tillräckligt mycket vatten i för att täcka den och koka med salt i ungefär 20 minuter.
2. Blanda poblano pepparfrukterna, löken, koriandern och vitlöken med 1 kopp vatten, i en bunke. När du blandat ingredienserna och format en slät sås- häll det i den kokande fläskgrytan. Låt sjuda i ungefär 10-15 minuter, eller tills fläsket är genomkokt. Ta ut fläsket och låt svalna.
3. Häll i grädden i såsen, justera kryddningen efter smak, sätt spishettan på låg och låt sjuda i 25 minuter-under konstant omrörning.
4. Skär fläsket i strimlor eller i väldigt små kuber.
5. Hetta upp olja i en stekpanna tills pannan är väldigt varm, snabbstek varje tortilla en för en Max 5-10 sekunder! Det är viktigt att de inte blir för frasiga.
6. Fyll varje tortilla med fläsk, rulla ihop och lägg på en tallrik. Häll lite poblanosås ovanpå och garnera med gräddfil, gräslök och tomater.
*Receptet är från whatscookingmexico.com
Tuna
enfrijoladas (40
min, 4 port.)
Ingredienser:
2
tskArriera La Costeña sås, 1
burk Costeña eller La Sierra hela svarta bönor, drygt
1 dl vatten, 2
tsk hackad lök, 1
tsk olja, 1
burk tonfisk (i olja), 12 st majstortillas, grädde
efter smak, panelaost (eller mozzarella)
efter smak, 4 tsk hackade jalapenos, 1/4
hackad lök, sallad,
salt
och peppar efter smak.
Tillagning: Mixa
sås, bönor och vatten slätt, för över till en liten kastrull
för varmhållning.
Stek
löken, tillsätt tonfisken och tillaga i 3 minuter på medelhög
värme. Tillsätt salt och peppar.
För
tortillasen genom het olja och fyll med tonfisk och lök.
Täck
de fyllda tortillasen med bönsåsen.
Tillsätt
de resterande ingredienserna över dina enfrijoladas.
Potatis-
och bönenchiladas (1 h 45 min, 16 enchiladas)
Ingredienser: 500 g potatis (skalad och tärnad), 1 tsk kummin, 1 tsk chilipulver, 1 tsk salt, 1 tsk ketchup, 500 g gröna tomater (tomatillos), 1 lök, 1 knippe koriander, 16 st majstortillas, 1 burk hela bruna bönor, 375 g färskost, vegetabilisk olja
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader.
Krydda potatisen med kummin,
chilipulver, salt och ketchup. Blanda väl och placera i en
ugnssäker smord form. Ugnsbaka potatisen i 20 till 25 minuter
(tills potatisen mjuknat).
Koka gröna tomater och lök kortvarigt
i vatten (tills tomaterna ändrar färg), häll bort vattnet och låt
grönsakerna svalna något. Blanda sedan med hälften av koriandern
tills du får en tjock puré.
Hetta upp en generös mängd
vegetabilisk olja i en stekpanna, för tortillasen snabbt genom
oljan för att mjuka upp dessa. Avlägsna överflödigt fett med
hushållspapper.
Blanda potatisen med bönorna, halva
färskosten och den resterande koriandern. Fyll tortillasen med
denna blandning och rulla ihop dem.
Placera de fyllda tortillasen i en
infettad ugnssäker form och täck dem med såsen gjord på gröna
tomater och strö över resten av färskosten.
Tillaga i ugnen i ca 20 minuter (tills
tortillasen är rejält varma).
*Receptet är från allrecipes.com.mx