Traditionella huvudrätter
Mole
-
Mole är en mexikanskt sås. Det finns hundratals olika varianter av Mole, då varje region har sin egna stil. Den mest populära är Mole Poblano, ett mästerverk skapad av nunnor med över 20 olika ingredienser. Även denna anses vara en av Mexikos nationalrätter.
Mole Poblano, 6 personer
OBS! Innehåller vissa allergener, om du är känslig med nötter, gluten eller andra allergener, avstå av denna recept.
Ingredienser: Kryddblandningen: 1 1/2 dl margarin, 1 lök, 2 vitlöksklyftor, 1 tomat, 3 sylttomater, 1/2 dl sesam frön, 1/2 dl mandlar, 1/2 dl jordnötter, 1/2 dl russin, 2/3 dl katrinplommon, 1/2 matlagningsbanan, i bitar, 1/3 tsk korianderfrön, 1/3 tsk anisfrön, 1/2 kanelstång, 1 skiva torrt vitt bröd, i bitar, 1 dl totopos, 4 dl hönsbuljong, salt Såsen: 7 färska chilis, rensade och lättestekta, 1 dl grön chiliblandning från burk, chilipepparpulver, red habanero sauce, 1/2 lök, 2 vitlöksklyftor, salt, 50 g mörk choklad, riven, 1 tsk kanel, 1 msk socker, 5 dl hönsbuljong Kycklingen: 1,2 L vatten, 1 kyckling, 1/2 lök, 5 vitlöksklyftor, 1 morot, 2 lagerblad, salt Garneringen: 2 dl sesamfön, ris, majstortillas Tillagning: Blanda kryddorna. Värm lite margarin i en stor, djup kastrull. Bryn löken och vitlöcken och ta bort och spara. Lägg i mer margarin och stek den hackade löken, tomaten och sylttomaterna. Ta bort och spara. Lägg i mer margarin och stek sesamfrön, mandlar, jordnötter, russin, katrinplommon, banan, korianderfrön, anisfrön och kanel. Ta bort. Torka alla stekta ingredienser med pappershandduk och lägg ingredienserna, med de torkade brödbitarna och totopos, i en mixer och blanda väl. Värm resten av margarinet och bryn lökskivan. Häll i kryddlandningen och salta. Sjud i 1 timme, rör om då och då. Gör molesåsen. Blanda chilisorterna med lök, vitlök och lite vatten i en mixer. Salta. Rör ner kryddorna. Låt molen sjuda och rör ner chokladen och sockret. Sjud i 2-3 timmar under lock. Häll i buljong tills molen tjocknat något. Gör kycklingen. Värm vattnet i stor kastrull. Lägg i den styckade kycklingen tillsammans med lök, vitlök, morot, lagerblad och salt. Koka i 30 minuter. Låt svalna och lägg så kycklingbitarna i molen. Koka i 30 minuter till. Strö sesamfrön över rätten och servera med ris och tortillas. *receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)
Mole med fyra olika sorters chili (3 h)
OBS! Innehåller vissa allergener, om du är känslig med nötter, gluten eller andra allergener, avstå av denna produkt.
Ingredienser: 4 torkade mulato chilis, 4 torkade ancho chilis, 4 torkade guajillo chilis, 4 torkade pasilla chilis, ca 2 tsk smör, 1 stor lök (hackad), 4 vitlöksklyftor (hackade), 1 vetetortilla, 2 majstortillas, 1 banan (skalad och skivad), ½ dl mandel, ½ dl jordnötter, 1/8 dl sesamfrön, 1 burk skalade tomater, 1 chokladruta, 1 kyckling
Tillagning: Ta bort skaft och frön från chilifrukterna (jag rekommenderar att du använder handskar). Värm smör i en stekpanna på medelhög värme, bryn chilifrukterna i ca 1 minut (tills de avger sin arom). Var försiktig så att de inte bränns. För över chilin till en stor skål. Bryn lök och vitlök i stekpannan i ca 5 minuter. Placera tillsammans med chilin. Klipp sönder tortillasen och bryn försiktigt i ca 3 minuter, för över till skålen. Bryn bananen i pannan i ca 5 minuter, för sedan över till den stora skålen med chilis, lök och tortillas. Lägg jordnötter och mandlar i pannan och bryn i ca 1 minut. Tillsätt sesamfröna och fortsätt steka tills blandningen är gyllene (i ca 15 till 30 sekunder). Flytta över till skålen. Hetta upp tomaterna på medelhög värme i stekpannan i ca 5 minuter, flytta över till skålen. Tillsätt chokladen i små bitar i stekpannan tills den smält och häll över i chiliskålen. Blanda väl (blanda ingredienserna lite åt gången och tillsätt eventuellt vatten för att få en slät konsistens). Placera den hela kycklingen i en stor gryta, häll över såsen, täck med lock och låt koka på medelhög värme, till dess att köttet lossnar från benen (2 till 3 h).Nopales med mole (20 min, 8 port.)
Den här rätten är inte bara väldigt god den är också särdeles näringsrik då den innehåller kaktus som har rikligt med kalcium, vitaminer, proteiner och mineraler. Ingredienser: ¼ kg bacon eller chorizos, 1 kg skivade nopales, 250 g röd eller grön mole , ½ liter kycklingbuljon Tillagning: Stek baconet/chorizon i en stor stekpanna över låg värme i ca 10 minuter. När fettet lösgjorts tillsätt nopales, rör om och tillaga I ytterligare 5 minuter. Värm upp buljongen tillsammans med mole. Tillsätt blandningen över nopales. Låt koka samman i 5 minuter. Servera varmt (gärna med mosad potatis). Röd Mole med kyckling, ris och sallad. OBS! Innehåller vissa allergener, om du är känslig med nötter, gluten eller andra allergener, avstå av denna produkt. >
Ingredienser: Röd mole av Rogelio Bueno, kyckling buljong, kokt kyckling, kokt ris, sallad, feta ost, avokado och grädfil. Instruktioner: Blanda 3 delar kyckling buljong med 1 del "mole rojo". Tillsätt socker och salt efter smak. Värm på låg värme. Låt sjuda under omrörning, undvik att såsen bränner sig fast. Mole rojo kan serveras med kyckling, fläsk nöt, tamales eller enchiladas. Servera med kokt ris, sallad, feta ost, avokado och grädfil.
Kalkon och mole kaka, 8 portioner, ca 35 min OBS! Innehåller vissa allergener, om du är känslig med nötter, gluten eller andra allergener, avstå av denna produkt.
Ingredienser: 12 st tortillas (delade på mitten), 3 msk rapsolja, 4,5 dl La Costeña Mole, 1 burk La Costeña svarta bönor (400 g), 4,5 dl tillagad och strimlad kalkon. Instruktioner: 1. Stek tortillas på båda sidor i olja. 2. Lägg ett lager tortilla i en form, sedan ett lager mole, ett lager kalkon och ett lager bönor. Upprepa tre gånger. 3. Sätt in i ugnen på 180°C i 15 minuter eller tills kakan är ångande varm. 4. Servera och dekorera med strimlad kalkon.
Tamales
-
Tamal är en traditionell Mexikansk rätt, gjord på majs masa, som ångats i antingen majs- eller bananblad. Fyllningen kan bestå av kött, frukt, ost, grönsaker eller chili. Rätten är populär året runt, men främst under Julafton. Tamales kan göras med Masa Harina para tamales, såväl som Maseca eller Naturelo.
Fläsk tamales, kyckling tamales.
Autentiska Hemlagade Tamales är något magiskt. I Mexiko lagar man mycket tamales, så vi ger receptet för 20 portioner, om du behöver mindre - dela ingredienserna.
Kycklingfyllningen:
- 10 till 12 tomatillos, skalade, avstjälkade och avsköljda
- 2 till 3 jalapenos, avstjälkade
- 4 stora vitlöksklyftor, skallade och grovhackade
- 1½ mtsk olivolja
- 3½ koppar kycklingbuljong
- Salt
- 4 koppar grovhackad kokad kyckling
- ⅔ kopp hackad koriander
Grisfyllningen:
- 16 mediumstora torkade guajillo och/eller ancho chilifrukter, avstjälkade, urkärnade och rivna i stora bitar
- 4 tomatillos
- 4 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- ½ tsk malen svartpeppar
- ¼ tsk malen kummin
- 4 hekto benfritt griskött, skurna i 1cm kuber
- Salt
Smeten:
- 2½ koppar grisfett, smält
- 1½ tsk bakpulver
- 7 koppar Naturelo mjöl, mixat med 4½ koppar varmt vatten
- 2½ koppar kycklingbuljong
- 2 pakettorkade majsskal
I Förberedande av majsskalen:
1. Lägg skalen i en stor skål, ellertillochmed i vasken med vaskproppen i. Fyll upp med varmt vatten och tyng ner skalen med några tunga krukor/skålar. 2. Låt blötläggas i minst 2 timmar.
Förberedande av kycklingfyllningen: 3. Lägg dina tomatillos och jalapenos i en mediumstor stekpanna och täck med vatten. Koka upp och sänk värmen till sjudande. 4. Sjuda upp grönsakerna i 20 minuter. 5. Lägg i de kokade grönsakerna,med vitlöken, i en blender och mixa till en slät puré. 6. Hetta uppoljan i en stor stekpanna över medium värme. 7. När oljan är het, häll i purén och rörom tills fyllningen är tjockare och lite mörkare.I ungefär 10 minuter. 8. Lägg till 2 koppar buljong och låt sjuda övermedium värme tills den är tjock nog att täcka en sked, ungefär ytterligare 10 minuter. 9. Smaka av och salta rikligt, ungefär 2 tsk. 10. Blanda in kycklingen och koriandern, ta av från värmen.
Förberedande av grisfyllningen: 11. Lägg i chilifrukterna och dina tomatillos i en gryta, täck med vatten och koka upp. Låt sedan sjuda pålåg värme i ungefär 20 minuter. 12. Om nödvändigt, arbeta i partier; blanda in pepparfrukterna, tomatillos, vitlöken, svartpepparn och kumminen i en blender och gör till puré. 13. Sila mixen i en mediumstor kastrull. 14. Lägg till köttet, 3 koppar vatten och 1 tsk salt. 15. Låt sjuda utan lock under konstant omrörning, tills grisköttet kan spetsas meden gaffel utan problem och vätskan blivit reducerat till en tjock sås, ungefär 1och en halv timme. 16. Använd en gaffel för att bryta ner köttet till mindre bitar. 17. Smaka av och salta efter behov. 18. Låt svalna.
Förberedande av smeten:
19. Blanda in det nerblötta masa harina mjölet och salt i en stor kastrull, knåda med händerna. 20. Häll i det smälta fettet och fortsätt knåda. 21. Blanda i buljongen,en kopp i taget. 22. Fortsätt knpda, konsistensen skall likna en kakmix, men inte lika rinnande. Den bör hålla sin form i en sked. 23. Lägg till mer buljong,om behövligt.
Forma Tamales:
24. Ta ett majsskal och riv till snörbitar, du kommer använda dom senare för att knyta ihop dina tamales- detta kommer hjälpa dig veta vilka som är griskött och vilka som är kyckling. 25. Ta ett annat majsskal och torka av med en handduk. 26. Platta till skalet och skopa upp en fjärdedels kopp smet med en sked. 27. I den övre, bredare delen av skalet, smeta på smeten till ungefär ett vykorts storlek, var inte orolig över att göra smeten tjock- den kommer expandera när den ångas. 28. Skopa över två matskedar av kycklingmixen in i mitten av smeten på skalet. 29. Vik ihop den högra sidan av skalet, följt av den vänstra, och till sist botten. 30. Upprepa, alternera mellan kyckling och gris. 31. Gris tamalen knyter du ihop med snöret du rev ihop tidigare. 32. Lägg okokade tamales på en stor plåt.
Ånga Tamales
33. Lägg oanvända majsskal på varje nivå av din ångare. Lägg dina tamales på skalen och stäng till med ett skal på översidan. 34. Häll i vatten i din ångare och lägg på locket. 35. Ånga upp i ungefär 1 och en halv timme. 36. Häll i vatten om behövligt, ångaren får inte bli torr. 37. Dina Tamales är färdiga när skalet lossnar lätt från tamalen. 38. Låt stå i ungefär 30 minuter, för att låta degen bli fast. 39. För bästa resultat, låt svalna helt, ånga sedan upp igen tills varma (eller i microvågsugnen).
Tamales verdes con pollo (med kyckling)Det viktigaste att ha i åtanke när du gör tamal masa är att sträva efter en fuktig men samtidigt lätt konsistens. När du har förberett degen för ett “flyttest”: ta en liten sked av degen och lägg i en skål med vatten. Om degen flyter är den klar; sjunker den behövs mer vätska, lite mer fett och ytterligare blandning.
Ingredienser: Masa: 500 g fett eller kokosolja, 1 tsk bakpulver, 1 kg Naturelo vitt majsmjöl, 500 ml kycklingbuljong, salt efter smak. Fyllning: Grön sås (La Costena) efter smak, 1 kyckling (kokt och torr), 3 strimlade poblano chilis (utan kärnor), majsblat.
Instruktioner: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en stor skål. Tillsätt fett eller olja och blanda tills degen är slät. Häll i kycklingbuljong och blanda väl. Fortsätt blanda för att få in luft i degen. Blötlägg majsblasten i vatten under några sekunder. Fyll ett blad (av majsblasten),med masa, kyckling, strimlad poblano och sås. Gör tamales och placera i en stor djup gryta för tillagning i ca 2 timmar. Se till att det alltid finns vatten i grytan.
Quesadillas
-
Snabba skink- och ost quesadillas
De snabbaste och enklaste quiesadilla sen du kan göra är att helt enkelt öppna din kyl och ta ut skinka och ost. Värm upp El Naugal tortillas, lägg i ost och skinka och vik dem på mitten. Ta bort från värmen när osten är smält. Avnjut med din favorit El Yucateco-sås!Zucciniblomma-quesadillas
Ingredienser: 12 squashblommor (zucciniblomma 400 gram eller 215 gram), 6 majstortillas (välj dina egna majstortillas på andale.se), 3 dl grovt riven ost , 1 tsk färsk koriander, hackad, mald svartpeppar efter smak Instruktioner: 1) Sätt en panna på mellanvärme. Lägg ut en tortilla i det varma järnet. Vänd brödet en gång, ungefär 15 sekunder på varje sida så att det mjuknar upp lite 2) Strö ut ½ dl ost, ½ tsk koriander och lite peppar på ena halvan av tortillan. Lägg squashblommor över osten 3) Vik tortillan på mitten och tryck den nätt med en spatel. Låt den hettas upp i ca en minut, och vänd den sedan på andra sidan för ytterligare en minut, eller tills tortillan är genomvarm och osten har smält. 4) Lägg upp quesadillan på en tallrik och gör ca 5 st till. Serveras varma och redo att avnjutas!
Quesadillas med Huitlacoche (Majs sot)
Ingredienser för 12 st quesadillas: 2 msk olivolja, 500 g huitlacoche (majs sot), ½ gul lök, tärnad, 2 vitlöksklyftor, finhackade , 1-2 serrano- eller jalapenopeppar, hackade, 2 tsk torkad epazote (citronmålla), salt och peppar efter smak, 250 g Oaxaca ost eller annan valfri, lättsmält ost, 12 st majstortillas Instruktioner: 1) Fräs den gula löken i olivolja i en djup stekpanna. När löken börjar bli genomskinlig, tillsätt vitlök och fräs i ytterligare några minuter. 2) Tillsätt sedan majssoten, citronmållan och chilin/pepparn och låt det blandas med resten av ingredienserna, i ca 5-7 minuter. Rör hela tiden om. Krydda efter smak. 3) Värm några tortillas och fyll dem sedan med den heta röran. Strö över ost. Vik dem på mitten och ta bort dem från värmen när osten är smält. Servera med grön eller röd salsa.
Quesadillas med bönröra
Ingredienser: 1 matsked solrosolja, 1 st gul lök, finhackad, 2 klyftor vitlök, finhackade, 1 tsk kumminfrö, 400 g bönröra (svarta eller bruna bönor), 2 tsk paprikapulver, 8 majstortillas, 100 g cheddar eller annan lättsmält ost, koriander, 200g röd salsa casera, crème fraiche. Instruktioner: 1) Fräs den gula löken i solrosoljan i en stor panna på spisen. När löken är genomskinlig, tillsätt vitlöken och låt fräsa i ytterligare några minuter. 2) Tillsätt bönorna och låt fräsa tillsammans i 4-6 minuter. Blanda hela tiden så att inget bränner fast. 3) Värm upp några tortillas och fyll dem med osten och bönorna. Vik den på hälften och ta bort den från värmen när osten är smält. 4) Servera med créme fraîche, green eller röd sås.
Quesadillas med rostar poblanochili
Ingredienser: 2 st stora poblanochilis , 4 tsk olivolja, 3-4 dl riven ost , 4 st majstortillas (eller tortillas efter eget val) Instruktioner: 1) Stek poblanochilin till dess skal är mörkt/svart på alla sidor, ca 5-7 minuter. Lägg dem sedan i en skål och täck över med hushållspapper och låt stå i 10 minuter. 2) Ansa chilin om det behövs, skiva den sedan. Värm en djup stekpanna på medumvärme och stänk några droppar olivolja i pannan. 3) Lägg sedan på en tortilla. Häll på ca 1 ½ -2 dl ost och ¼ av chilin. Vik tortillan på mitten och hetta upp den i ca 2 min, så att tortillan hinner bli krispig och osten smälta. Smaklig måltid!
Enchiladas, enfrijoladas
-
Gröna enchiladas, 4 personas, ca 30 min
Ingredienser: 12 st majstortillas från Naugal, 2 st kycklingbröst (600 g), 1 bruk Grön sås Clemente Jacques, 1 medelstor gul lök , 1,1 dl gräddfil, 4 msk riven ost, 2,25 dl vegetabilisk olja , 1 burk svart bönröra från La Sierra, salt och peppar efter smak.
Instruktioner: 1. Bryn kycklingen/Tillaga/koka kycklingen i 20 minuter. Värm upp den gröna såsen. 2. Börja förbereda tortillas genom att fräsa dem i en stekpanna med hetolja. Fräs varje bröd i ca 7 sekunder på varje sida, så att de återfår sin mjukhet utan att bli för mörka. Lägg dem på en pappersbit efter att de stekts, så att det överflödiga fettets sugs upp utan att tortillan kyls ner. 3. Lägg kycklingen på en stekt tortilla och vik antingen som en taco eller quesadilla. 4. Häll grön sås över tortillan och kycklingen, lägg sedan på gräddfilen, några skivor lök och dekorera med koriander och avokado. Värm bönröran till ljummen temperatur och servera med tortillan
Röda enchiladas
Ingredienser: 2 st kycklingbröst (400 g), 9 st majstortillas från Nagual, 1 hel bit, röd mole i Rogelio Bueno sås, 4 msk sallad (valfri), 1,1 dl gul lök, 1,1 dl crème fraiche, 4 msk strimlad mozarella, 1 ¼ msk salt 1,1 dl olivolja , peppar efter smak. Instruktioner: 1. Koka kycklingen (utan skinn) i vatten med saltet i 20 minuter. Rör med jämna mellanrum bort bubblorna som lägger sig under tiden kycklingen kokar. Häll ut spadet när kycklingen är färdigkokt. 2. Skiva salladen och löken i tunna skivor. Värm upp olja i en stekpanna och stek varje tortilla några sekunder på var sida, men inte så länge att de blir frasiga. Lägg varje tortilla på en bit papper för att suga upp överflödig olja. 3. Värm molen i en liten skål. Doppa tortillasen i molen, lägg kycklingen på dem och vik ihop dem som en taco. 4. Häll på ännu mer röd sås, tillsätt crème fraiche, salladen och löken. Strössla över ost som garnering. Serveras varm.
Kyckling-enmoladas
Ingredienser: 8 st majstortillas från Nagual, 1 röd mole i Rogelio Bueno-sås, 1 dl (110 ml) tillagad och strimlad kyckling (200 gr), 2 msk matolja, 1 dl (110 ml) fetaost, riven eller tärnad, 1⁄2 finhackad gul lök, En burk "Frijles bayos " La Sierra (valfritt).
Tillagning: Ta fram två stekpannor. En för att steka tortillabröden i, och en för att värma molen. Börja medatt hälla molen i stekpannan och låt värmas i ca 5 min på låg värme(medium stod det) Närdetta är klart är molen klar att användas.Lägg hushållspapper på en tallrik. Häll sedan i matoljan i den lediga stekpannan och sätt den påmedium-hög värme. När oljan är varm, sänk värmen något och stek tortillorna i några sekunder,en åt gången. Lägg dem på pappret när de är färdigstekta, så att den överflödiga oljan kansugas upp. Var noga med att inte steka dem för länge, så att de blir hårda. De ska hållas mjukaså att de går att vika. Det är trots allt inte tostadas vi gör idag (för tostadas, tryck på dennalänk).Lägg en tortilla på en tom tallrik och lägg kycklingen i mitten ovanpå. Vik ihop tortillan med hjälpav en spatel. Gör likadant med alla andra tortillor. Till sist, bre ut molen ovanpå, och dekoreramed ost och lök precis innan maten ska serveras.
Tips: Till denna rätt passar även "Frijoles Bayos" La Sierra bra, efter ha blivit värmda i en stekpanna inågra minuter.
Fläskenchiladas med krämig poblano sås*
Tillräckligt för 10-12 enchiladas (ungefär 2-3 portioner)
Ingredienser: 0,5kg fläsk skuldra, 2 poblano pepparfrukter, 1 lök, 3 vitlöksklyftor, 1/3 kopp färsk koriander, 1/4 kopp tjock grädde, salt och peppar, 10 majstortillas, 1/4 kopp stekolja, tärnade tomateroch gräslök för garnering. Instruktioner: 1. Lägg fläsket i en gryta med tillräckligt mycket vatten i för att täcka den och koka med salt i ungefär 20 minuter. 2. Blanda poblano pepparfrukterna, löken, koriandern och vitlöken med 1 kopp vatten, i en bunke. När du blandat ingredienserna och format en slät sås- häll det i den kokande fläskgrytan. Låt sjuda i ungefär 10-15 minuter, eller tills fläsket är genomkokt. Ta ut fläsket och låt svalna. 3. Häll i grädden i såsen, justera kryddningen efter smak, sätt spishettan på låg och låt sjuda i 25 minuter-under konstant omrörning. 4. Skär fläsket i strimlor eller i väldigt små kuber. 5. Hetta upp olja i en stekpanna tills pannan är väldigt varm, snabbstek varje tortilla en för en Max 5-10 sekunder! Det är viktigt att de inte blir för frasiga. 6. Fyll varje tortilla med fläsk, rulla ihop och lägg på en tallrik. Häll lite poblanosås ovanpå och garnera med gräddfil, gräslök och tomater. *Receptet är från whatscookingmexico.com
Tuna enfrijoladas (40 min, 4 port.)
Ingredienser: 2 tskArriera La Costeña sås, 1 burk Costeña eller La Sierra hela svarta bönor, drygt 1 dl vatten, 2 tsk hackad lök, 1 tsk olja, 1 burk tonfisk (i olja), 12 st majstortillas, grädde efter smak, panelaost (eller mozzarella) efter smak, 4 tsk hackade jalapenos, 1/4 hackad lök, sallad, salt och peppar efter smak. Tillagning: Mixa sås, bönor och vatten slätt, för över till en liten kastrull för varmhållning. Stek löken, tillsätt tonfisken och tillaga i 3 minuter på medelhög värme. Tillsätt salt och peppar. För tortillasen genom het olja och fyll med tonfisk och lök. Täck de fyllda tortillasen med bönsåsen. Tillsätt de resterande ingredienserna över dina enfrijoladas.
Potatis- och bönenchiladas (1 h 45 min, 16 enchiladas)
Ingredienser: 500 g potatis (skalad och tärnad), 1 tsk kummin, 1 tsk chilipulver, 1 tsk salt, 1 tsk ketchup, 500 g gröna tomater (tomatillos), 1 lök, 1 knippe koriander, 16 st majstortillas, 1 burk hela bruna bönor, 375 g färskost, vegetabilisk olja
Tillagning: Värm ugnen till 200 grader. Krydda potatisen med kummin, chilipulver, salt och ketchup. Blanda väl och placera i en ugnssäker smord form. Ugnsbaka potatisen i 20 till 25 minuter (tills potatisen mjuknat). Koka gröna tomater och lök kortvarigt i vatten (tills tomaterna ändrar färg), häll bort vattnet och låt grönsakerna svalna något. Blanda sedan med hälften av koriandern tills du får en tjock puré. Hetta upp en generös mängd vegetabilisk olja i en stekpanna, för tortillasen snabbt genom oljan för att mjuka upp dessa. Avlägsna överflödigt fett med hushållspapper. Blanda potatisen med bönorna, halva färskosten och den resterande koriandern. Fyll tortillasen med denna blandning och rulla ihop dem. Placera de fyllda tortillasen i en infettad ugnssäker form och täck dem med såsen gjord på gröna tomater och strö över resten av färskosten. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter (tills tortillasen är rejält varma). *Receptet är från allrecipes.com.mx
Fylld chili
-
Chiles en nogada (patriotiska paprikor)*
Fyllningen: 1 msk smör, 1/2 dl olivolja, 3 pressade vitlöksklyftor, 100g fläskfärs, 100g kalvfärs, 100 g nötfärs, 100 g mald skinka, 1/2 dl russin, 2 dl katrinplommon, 1/2 dl rivet citronskal, 2/3 dl torkade aprikoser, 2 päron, 2 persikor, 1 äpple, 1 dl ananas, 1/4 matlagningsbanan, 2 tomater, 1/2 tsk kanel, 1 krm mald kryddpeppar, 1 krm mald muskot, 2 lagerblad, 1 kvist timjan, 1 kvist mejram, q tsk svartpeppar, 1/2 dl sherry, 1/2 dl vitt vin, salt. Chillin: 8 chili poblanos, rostade, rensade och blötlagda i saltvatten och vinäger 6 timmar, 1/2 mjöl. Paneringen: 5 separerade ägg, 1/2 tsk salt, 1 1/2 msk mjöl, 7 dl olja Såsen: 2 1/2 dl valnöter, blötlagda i kallt vatten över natten, 2 dl mandlar, 100 g mjukost, 50 g fårost, 20 g fräskost, 1 skiva vitt bröd, indränkt i mjölk, 1 1/2 vispgrädde, 1/2 dl kaffegrädde, 1 1/2 dl mjölk, 1/2 msk riven lök, 1 tsk kanel, 2 msk sherry, salt Garnering: frön från 2 granatäpplen, hackad persilja. Instruktioner:
Fyllningen: Värm smör och olja i kastrull. Bryn den pressade vitlöken. Lägg i det malda köttet och bryn. Finhacka frukten och blanda ner i köttet. Steck i 30 minuter. Lägg i kryddorna, sherryn och vinet. Salta. Sjud under omrörning i 1 1/2 timme. Låt svalna. Fyll chilifrukterna med köttblandningen, vänd dem i mjöl och ställ i kylen. Paneringen: Vispa äggvitorna till hårt skum. Salta något. Vispa äggulorna och vänd ner dem i vitorna med lite mjöl. Värm oljan i en djup stekpanna. Doppa de fyllda frukterna i paneringen och fritera dem. Såsen: Koka valnötterna i vatten i 5 minuter och skala mandlarna. Blanda valnötter och mandlar i mixern med alla andra såsingredienser. Såsen ska bli tjock. Ställ såsen i kylen. Häll den över chillin och strö granatäpplefrön och hackad persilja ovanpå. *receptet är från boken Mexikansk matresa (Anette Nyqvist, Tana Ross, 1995)
Tostadas
-
Tostada är ännu en känd mexikansk maträtt. Den är gjord på krispiga majstortillas, fyllda med kyckling, ceviche, fisk, räkor och/eller bönor, täckt med färsk ost och salsa. Rätten är fantastiskt god och väldigt populär.
Kyckling Tostada (tostada de pollo)
Som ett tilltugg är en tostada lagom för en person, för en hel måltid kan du utgå ifrån 3 tostadas perperson.Ingredienser (12 tostadas): tostadas (eller majstrotillas som du du måste steka i oljan), 400-500 g kokad och strimlad kyckling, 2 koppar uppvärmda refried svarta bönor, ½, lök, feta ost, salt, 1 strimlat salladshuvud (t ex isbergssallad), Salsa Mexicana, gräddfil, avokado. Instruktioner: Ta en tostada, lägg på refried bönor och kyckling; sallad, gräddfil, en nypa lök, fetaost och avokado. Häll Salsa Mexicana över hela skapelsen. Njut! :)
Tostadas med tomater, sardiner och basilika
Ingredienser: 1 förpackning torkade tomater, 2 burkar konserverade sardiner, 6 tostadas, drygt 1 dl olivolja, peppar och salt efter smak, hackad basilika efter smak Tillagning: Stöt de torkade tomaterna tillsammans med olivolja i en mortel. Ta i orden tligt och tills allting blandats väl. Smaka av med salt och peppar. Bred tomatsåsen över en tostada och placera 2 till 3 sardine r på toppen. Garnera med finhackad basilika. Vegetariska tostadas med quinoa och seviche av grönsaker (4 port.)
Ingredienser: 8 st tostadas, Drygt 1 dl sköljd och kokad quinoa, 1 gurka, 1 lök, 1 röd paprika, 4 mogna tomater, 3 serrano chilis, 1 avokado, 1 till 2 ananasskivor, Koriander och/eller pepparmynta efter smak, ½ dl apelsinjuice, ½ dl citronjuice, salt och peppar efter smak, olivolja
Tillagning: Skölj quinoan väl och koka i 15 till 20 minuter (tills den blir transparent). Låt svalna. Hacka gurka, lök, chilis och tomater i kuber och blanda i en skål med apelsinjuice, citronjuice, kryddor och olivolja. Låt marinera ett tag för intensivare smaker. Blanda grönsaker och quinoa och servera på tostada. Garnera med ananas- och avokadoskivor. Tillsätt valfri El Yucateco het sås för extra exotisk touche.
Tostadas med tonfisk Som ett tilltugg är en tostada lagom för en person, för en hel måltid kan du utgå ifrån 3 tostadas perperson.
Ingredienser: tostadas (eller majstrotillas som du du måste steka i oljan), lök, salt, 1 strimlat salladshuvud (t ex isbergssallad), 1-2 tomater och 1 burk av tonfisk. Instruktioner: Skär upp sallad, tomater och lök. Lägg sallad och tonfisk (från konservburk) på tostadan. Täck alltihop med tomater och lite lök. Njut! Tostada med Nopales
Med mexikanska refried beans, kaktus nopal, grön sås/röd mexikansk sås, sallad, feta ost och creme fraiche.
Ingredienser: tostadas (eller majstrotillas som du du måste steka i oljan), bruna eller svarta bönröra, kaktus nopal, grön sås/röd mexikansk sås, sallad, feta ost och creme fraiche, salt om det behövs. Instruktioner: Väldigt lätt. Ta tortillan och lägg alla ingredienserna över den. Njut av!
Pozole
-
Red pozole recipe
Ingredients:
For the soup:
4 liters of water
1 kilo of pork cut into cubes
½ kilo of pork ribs cut into chunks
1 can of corn for pozole, rinsed and drained
1 white onion, cut into quarters
8 large garlic cloves
Salt to season to taste
For the sauce:
5 cleaned seeded and deveined ancho chilies.
5 guajillo chilies, cleaned, seeded, and deveined.
6 cloves of garlic
½ medium onion, finely chopped
2 tablespoons vegetable oil
½ teaspoon of Mexican oregano.
Salt to taste for seasoning
For the garnish:
1 finely chopped lettuce
1 ½ cups finely chopped white onion
1 ½ cup finely sliced radishes
Mexican oregano to taste for seasoning
Golden tortillas or toasted tortilla chips 2-3 per person
Quartered lemons
INSTRUCTIONS
- Heat the water in a large pot. Add the onion, garlic, salt, meat, and ribs. Bring to a boil and then lower the heat to cook the meat for approximately 2.5 hours, or until the meat falls off the bone.
- While the meat is cooking, stir with a ladle the layer of foam and fat that forms on the surface of the broth. If necessary, add more hot water to maintain the same level of stock in the pot.
- When the meat is cooked, separate it from the stock. Trim the stock of excess fat, rib bones, onion, and garlic.
- To prepare the sauce, soak the ancho and guajillo chilies for 25 minutes in enough water to cover them.
- Once the chilies are soft, drain them and place them in a blender along with the garlic, onion, and oregano, adding a little of the soaking water. Blend until it has the consistency of a smooth sauce.
- Heat the oil in a frying pan over medium-high heat; add the sauce, and season with salt to taste (stir constantly, as it tends to boil over). Reduce heat and simmer for approx. 25 minutes.
- Add the sauce to the stock by straining it through a sieve first. Bring to a boil and add the meat. Simmer on low heat for approx. 10 minutes. Add the corn and season with salt and pepper. Continue cooking until the corn is cooked through.
- Serve the pozole on a deep plate and place the garnish on top.